Ssaki mają na ogół doskonały węch (u człowieka w porównaniu z innymi ssakami jest on bardzo słaby), przy czym cząsteczki zapachowe odbierane są głównie przez receptory w jamie nosowej, do których dochodzą połączenia nerwowe z opuszki węchowej (najbardziej ku przodowi wysuniętej części mózgu). Drugim zmysłem chemicznym jest smak, którego receptory znajdują się na języku. Bardzo ważnym zmysłem ssaków jest słuch. Jako jedyna zwierzęta, ssaki mają małżowiny uszne, które pozwalają im lokalizować źródło dźwięku (u wielu ssaków są one ruchome). Kolejna wyjątkowa cecha narząd słuchu ssaków to obecność w uchu trzech kostek słuchowych (strzemiączka, młotka oraz kowadełka).
Pchła może cały rok czekać w bezruchu, by na odgłos kroków (ludzkich lub zwierzęcych) natychmiast wyrwać się z odrętwienia i wskoczyć na potencjalnego żywiciela.